Hóvirág: a 2017-es év vadvirága

admin
351
találat

Anno még a nagymamám sok hóvirághagymát ültetett a virágoskertjébe tulipánhagymák közé. Február végén március elején fehér pompába öltöztették kertjét. Igaz mára megcsappant a számuk

– alig maradt pár tő belől – de még így is bámulatos élményt nyújt számunkra. Ahogy olvadni kezd a hó és enged a fagyos talaj már látni is, hogy a piciny, törékeny, zöld levelek elkezdenek növekedni. Majd néhány napon belül fehér apró virágot hordozó nyél jelenik meg köztük. Nagyon szeretjük őket és már várjuk, hogy megláthassuk idén is, hiszen jelenlétük a tavasz közeledtére utal.

A hóvirág az amarillisz félék egyik legismertebb tagja. Hazánkban több faj is képviselteti magát. Őshonos fajként a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), de előfordul a pompás hóvirág, a redőslevelű hóvirág és a levantei hóvirág is. Az Alföldön ritkát látható nagy tömegekben, de a hegyekben és dombvidékeken sokfelé megtalálható csoportosan. Pl. az alcsúti Arborétumban, a Balaton melletti Kisberénynél, Zalaegerszeg környékén és szinte az egész Mecsekben vagy a Bakonyban találkozhatunk. Igazi látványosság és természetesen csodás illata sem elhanyagolható. Ugyanakkor fontos tudni, hogy TILOS a virágok és a hagymák SZEDÉSE egyaránt! Komoly pénzbírság illeti a rongálót. Minden egyes szál 10 000 Ft pénzbüntetést von maga után. Még a kiskertekben sem szabad leszedni e fehér, illatos virágokat.

A hóvirágnak a világon 20 faját tarják számon. Előfordul a Pireneusokban, Közép- és Dél Európában, Kaszpi-tó környékén és a Közel-Keleten is. Görögországban látható talán a nemzetség legkülönösebb faja, amely októberben virágzik.

Kevesen tudják, hogy hagymáját elfogyasztani TILOS! A benne lévő alkaloidok hasmenést, hasfájást, súlyosabb esetekben légzési nehézséget és szívmegállást is okozhatnak. A hagymájában lévő galantamin alkaloidot mozgásszervi betegségek kezelésére használatos gyógyszereknél használják fel, de az Alzheimer betegség kezelése során is vizsgálják hatását.

Eme egyszerű, törékeny virágot valószínűleg már 3000 évvel ezelőtt is ismerték. Hiszen Homérosz eposzában az Odüsszeusznak adott mérget, a hóvirágból nyert készítménnyel semlegesítették. A görög mitológiában a hóvirághoz fűződik a Danaidák Ősanyjának, Iónak alakja. A keresztény vallásba pedig Máriát illetve a remény és az elégtétel szimbólumát ábrázolják hóvirággal.

A Hóvirág ünnepéhez kapcsolódóan érdemes kilátogatni az alcsúti Arborétumba a virágzás idején. Az ország legnagyobb, egybefüggő hóvirágszőnyege több mint 2,5 hektáron terül el, ahol 7 faj, 24 fajtája figyelhető meg a kirándulás során. Bővebb információ található az Arborétum http://www.alcsutiarboretum.hu/index.php?cmd=text_boxes&variable=aktualis&leiras_id=37 oldalán.

Forrás: alcsutiarboretum.hu

De más természetkedvelők társaságok is szívesen szerveznek hóvirág „felkutató” túrákat.

A Hóvirágfigyelő (http://evvadviraga.nhmus.hu/node/62) oldalon lehetősége van bárkinek eme nemes virágról készített fotót beküldenie és beneveznie a versenyre. Hajrá, hajrá kedves Olvasó! Küldjenek be minél több képet a tavasz első hírnőkéről.

Egyéb érdekességek a virágról

{gallery}tajerinto/hovirag{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!