A mesterszakács ragaszkodik a Hargitához

admin
331
találat

A Kisvendéglő a Hargitához első vendégkönyve míves, szép, hímzett kötésű. Jellemző, hogy nem a nyitás napján állították szolgálatba, hanem csak jóval később, öt esztendő elteltével,

2004-ben nyíltak meg lapjai a vendégek előtt. Egyébként pontosan nyolc év kellett ahhoz, hogy a külvárosi Vincze Söröző átlényegüljön és Kisvendéglő a Hargitához legyen belőle. Ekkor, 1999. október 9-én, Békéscsaba (sőt Jamina!) egyik kis utcájában  (Tavasz u. 7.) mutatta be közös álmát a nagyközönségnek Vincze János és felesége Marika. Szemérmesek voltak és bizonytalanok. Szemérmesek voltak, mert kitárulkoztak a világ előtt, magánéletük titkait, Erdély feltétel nélküli imádatát tették közszemlére. Bizonytalanok voltak, mert nem ősi vendéglátós család sarjai, és mert tanulmányaikban sem szerepelt a vendéglátás. Egy irodagép műszerész és egy kereskedő asszony gondolta azt, hogy Békéscsaba egyik félreeső helyén turistákra is számító éttermet nyitnak. Az álom, hogy Erdély titkaival várják a vendégeket, olyannyira valósággá vált, hogy már tizenhét esztendeje szolgálják ki a betérőket. Az eltelt idő tapasztalatai azt mutatják sikerült a Békéscsabán kívüli piacon is megvetniük a lábukat. Sőt, vidékről több vendégük van, mint Békéscsabáról. Többször is előfordult az évek során, hogy a csabaiakat vidéki ismerőseik, rokonaik vitték el az étterembe. Ők ugyanis ismerték őket, a csabaiak pedig nem. Nyitás óta nem engednek az erdélyi hangulatból, megpróbálnak egyre tökéletesebbé válni, mind az ételek elkészítésében, mind vendéglátás minőségében, mind pedig a környezet fejlesztésében. A sok munka és a hivatásukká vált vendéglátás iránti alázat voltak a legfontosabb eszközeik az étterem üzemeltetésében. Házuk hátsó, kis udvarában a vendéglő érdekében termesztenek különböző fűszernövényeket. Kapor, lestyán, petrezselyem, zeller, csombor, kakukkfű, citromfű is megterem náluk. Ezek mind jellemzően az erdélyi konyha fűszerei. Amíg teremnek, addig frissen használják őket, télire pedig szárítanak belőlük. Ételeik mindig friss, vegyszerektől mentes alapanyagokból készülnek, amit lehet azt termelőktől vásárolják meg. A kacsát, a gyöngyöst, a házi készítésű tehén és juhsajtokat, a sertés és marhahúst mindig frissen egy magán vágóhídról veszik. A zöldségeket a piacról illetve kistermelőktől szerzik be. Kenyeret a lőkösházi pékségből vásárolják illetve kiegészítésképpen a saját receptjük alapján minden nap sütnek maguk is, amit vendégváró falatok készítéséhez használnak fel. Savanyúságaikat is maguk készítik, a lekvárokat üstben főzik a hagyományok szerint. Kínálatuk folyamatosan változott, de csak az erdélyi konyha ételeit készítik. „A Konyhafőnök ajánlásával” pedig mindig az évszaknak megfelelő alapanyagból főznek úgy, ahogyan ők otthon. Erdélyben az emberek a természetben élnek, ismerik az erdők, mezők füveit, fűszereit és bátran használják is. Ők is ezt teszik. Egyébként az erdélyi konyha a magyar, a román, a zsidó, a szász, az örmény konyha keveréke, mindegyik nép íz világa, szokásai felfedezhetők benne. A vendéglő nagyon szép berendezésének minden darabja egyedi, kézzel készített, eredeti. A hangulata mindig ugyanaz, mégis sokszor más díszeket láthatnak a betérők, mert legalább három féle teljes garnitúrájuk van terítőkből, függönyökből, kiegészítőkből. Hol kalotaszegi, hol székely, hol mezőségi motívumokkal ellátott a berendezés. A vendéglő egyik legfontosabb ismérve, és gyaníthatóan sikereinek egyik letéteményese, az állandóság. Állandóság az ételekben, állandóság a személyzetben, állandóság a kiszolgálás minőségében. Sok alapító tag dolgozik ma is náluk. Mesterszakácsuk, Metzger László kezdetektől fogva velük van. Nagyon sokan megkeresték már, jobbnál, jobb ajánlatokkal, ám ő ragaszkodik a Hargitához, ahogyan a tulajdonosok is őhozzá. A felszolgáló személyzet derékhada is legalább tíz éve náluk dolgozik. Úgy vélik a vendéglátás a bizalomról szól, ezért a békéscsabai Hargita Kisvendéglőben a környezet, és az ételek állandóan kiszámítható minősége mellett a megbízható ismerős személyzetet is ajánlják vendégeiknek.

{gallery}tajerinto/Hargita{/gallery}

Kérjük, ossza meg máshol is!