Csallóközi Múzeum a Sárga Kastélyban

admin
314
találat

Szlovákiában bevett szokás, hogy a magyar kastélyokat múzeumokká vagy szállodákká alakítják, rosszabb esetben hagyják őket teljesen lepusztulni. A dunaszerdahelyi Sárga Kastéllyal az előbbi történt,

1970 óta a Csallóközi Múzeum székhelye. A kastélyt 1753-ban kezdte építtetni a veszprémi püspök, Padányi Bíró Márton, méghozzá unokatestvére, Padányi Bíró István számára, de a munkálatok csupán 1770-re fejeződtek be. Ekkorra az épület már a nagyváradi püspök, Kondé Miklós tulajdonába került, aminek hatása máig megfigyelhető: a főhomlokzat előre ugró középrizalitját a középpontban lévő barokk oromzat uralja, melynek közepén a püspöki címer található.

Az eredetileg barokk stílusú kastélyt az 1800-as évek folyamán klasszicista stílusban alakították át. Napjainkban a kétszintes építményt Dunaszerdahely legjelentősebb műemlék épületei közt tartják számon. A körülötte elterülő kis parkban pedig Lipcsey György fából készült szobra kapott helyet. Lipcsey a helyi Művészeti Népiskola pedagógusa, a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának alapító tagja, Munkácsy-díjjal kitüntetett szobrász.

A Csallóközi Múzeum története 1964-ben indult, székhelye akkor még a szintén Dunaszerdahelyen található ún. Fehér Kastély volt. 1970-ben költözött át a Sárga Kastélyba, ahol jelenlegi tárlatai látogathatók.

A múzeumban található kiállítások elsősorban a Csallóköz bemutatásával foglalkoznak, viszont az előcsarnokban régészeti és őstörténeti gyűjteményt is megtekinthetünk. Az emeleten lévő kiállítás a táj népi építészetével foglalkozik, van itt korhű paraszti konyha és szoba, valamint martosi (Martovce) tisztaszoba. Az épületben helyet kaptak olyan munkaeszközök, amik például a kenderfeldolgozásnál, szövés-fonásnál vagy épp az aranymosásnál voltak szükségesek.

Ezenkívül megtekinthetőek itt Tápéi Miklós, a bősi vízi erőmű közelében fekvő Doborgazról származó halászmester fából faragott művei. Akad köztük úszó vízimalom, szélmalom, különböző mézeskalácsformák, de a tipikus csallóközi figurák sem hiányozhatnak.

Az állandó tárlatokon felül gyakran szerveznek az épületben időszakos képkiállításokat is. A létesítmény maga az újonnan épült DAC Arénától mintegy 800 méterre, a Múzeum utca (Múzejná) 2. alatti címen található. A belépődíjak összege 0,30 €-tól 1 €-ig terjed. Nyitva tartása pedig az alábbi:

Kedd-péntek: 9.00 – 12.00, 13.00 – 17.00
Szombat: 10.00 – 12.00, 13.00 – 16.00

Kérjük, ossza meg máshol is!