Figyelj rá, óvd meg – csak EGY van belőle

admin
374
találat

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Egy így igaz, bárki hozzájárulhat a világ, a Föld értékeinek megőrzéséhez.

Már egy apró, piciny cselekedettel is sokat tehetünk azért, hogy Földünket megvédjük. Pl. ha nem szemetelünk az utcán, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, fákat ültetünk, haszonnövényeket termelünk, komposztálunk, közösen közlekedünk, környezetbarát szereket vagy energiatakarékos égőket használunk, és még sorolhatnánk.

Április 22-t 1970 óta a Föld napjaként tarjuk számon. Ezen a napon történt meg először, hogy Denis Hayes kezdeményezésére mintegy 25 millió amerikai egyetemista emelte fel szavát egyszerre a természet védelme érdekében. Ez a mozgalom nemcsak az USA-ban, hanem annak határain túl is jelentős változásokat eredményezet a természet- és a környezetvédelemben. Az elkövetkezendő években, évtizedekben egyre több országban történtek megmozdulások. Denis Hayes és társai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, ahonnan havonta hírleveleket küldtek a világ több pontjára, hogy felhívják a figyelmet a bioszférában történő változásokra. Ennek eredményeként most már 192 ország vesz részt az évről évre szerveződő akcióban. E jeles nap alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte. Iskolák, önkormányzatok, civil szervezetek fognak össze és szerveznek közös falutakarítást vagy fákat ültetnek, rajzpályázatokat hirdetnek, környezetvédelmi vetélkedőket tartanak, stb.

Magyarország 27 évvel ezelőtt csatlakozott a Föld napja programhoz. Környezetvédőink 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, amely segítségével koordinálni, szervezni tudták, tudják a hazánkban zajló természetvédelmi megmozdulásokat. Az elmúlt 27 év alatt hazánkban is egyre többen tettek, tesznek valamit legalább ezen a napon a Föld védelme érdekében, egyéniben és csoportosan is. A világméretű összefogás példaértékű, ugyanakkor egyetlen nap nem elég, hogy jelentős változásokat érjünk el. A lehetőségek mindig ott vannak, hogy változtatni tudjuk. Rajtunk múlik, hogy miként alakul a föld környezete, a rajta lévő élet. Tegyük élhetővé környezetünket, hogy unokáink is élvezni tudják e bolygó csodás lényét.

Kedves Olvasó, Ön hogyan járul hozzá környezetének megóvásához?

További érdekességek a http://www.fna.hu/ oldalon olvashatók.

Kérjük, ossza meg máshol is!