Képtár a György-kastélyban

admin
408
találat

„Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra.” Henry Ward Beecher gondolatai igazak leginkább a Tiszapéterfalva központjában elhelyezkedő képtár alkotásaira.

A képeket nézve körbejárhatjuk egész Kárpátalját, betekinthetünk a kárpátaljai ember hétköznapjaiba, jelenébe és múltjába. A helyiek által György-kastélyként ismert épület a 19. század végén épült, tulajdonosa György Endre (innen a név: György-kastély), egykori földművelésügyi miniszter volt.

Az épület képtárként Bíró Andornak, az akkori Határőr Kolhoz elnökének a kezdeményezésére 1986 óta működik. Egészen a rendszerváltásig a cég kezében volt az intézmény irányítása, ahol a képtár teljes anyagát a kárpátaljai festők ecsetei alól kikerült művek alkották. Rendszerváltás után a galéria a helyi önkormányzat tulajdonába került.

Az intézmény felett védnökséget vállalt dr. Dupka György történész, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének elnöke és dr. Zubánics László történész, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet elnöke. Közreműködésükkel a magyar kormány és közalapítványai az épület felújításhoz jelentős támogatást nyújtottak.

Jelenleg a képtárban több mint kétszáz alkotás várja az odalátogatókat. A képtárban olyan ismert festők művei találhatóak meg, mint Boksay József, Koczka András, Sütő János, Erdélyi Béla, a Medveczky házaspár,  Kassai Antal,  Habda László, vagy akár Horváth Anna.

2007 óta a képtárat nemzeti jelentőségű intézményként tartják számon. Ugyanebben az évben megalakult a Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület, amelynek köszönhetően a képtár egyre csak gyarapodik festményekkel. Évente több kulturális és hagyományőrző program kerül itt megrendezésre.

A képtár jelenlegi vezetője Pősze Henrietta, aki egyben a nagyszőlősi járás legjelentősebb tájtörténeti múzeumának, a Tiszabökényben található Tiszaháti Tájmúzeumnak a vezetője is. Az ő vezetése alatt került sor nemrég Gönczy Tivadar, helyi festőművész jubileumi kiállítására, a közeljövőben pedig Matl Péter tárlatát tekinthetik meg az odalátogatók.

Molnár Szabina

Kérjük, ossza meg máshol is!