A régió agrárbirodalma

admin
365
találat

Újvidéken 2017. májusában tartották meg a 84. Nemzetközi Mezőgazadsági Kiállítást, amely Dél – Kelet Európa legnagyobb agrárrendezvényévé nőtte ki magát.

Mintegy 60 országból 1500 résztvevő igyekezett bemutatni az ágazati újdonságokat, a korszerűsítéseket, az eredményes gazdálkodás feltételeit. Magyarország évtizedek óta rendszeres résztvevője a szemlének, az idén 52 agrárvállalkozás mutatkozott be újra és kereste az üzleti kapcsolatok kiépítésének a lehetőségét. Az agrárexpót meglátogatta Fazekas Sándor, Magyarország Földművelésügyi minisztere is, aki az együttműködést, a beruházást, az agrárvállalkozások bővítését hangoztatta. Kifejtette, hogy a Szerbiával való együttműködést különösen a GMO-mentes programban, de más területekben is  ígéretesnek találja.

Az élelmiszeripari termékek közül a borok, a húskészítmények, a táplálékkiegészítők, de ugyanakkor a borászati termékek előállításához szükséges kellékek, valamint a mezőgépek jeleskedtek a kiállításon. A Magyar Nemzeti Kereskedőház pedig az Áldomás márkáját népszerűsítette, amely olyan termékekre vonatkozik, amelyek egyedi ízvilágukkal és előállítási technológiájukkal felülmúlják az ipari mennyiségben történő más cikkek termelését. A tárgyalások során felvetődött annak a lehetősége is, hogy szerbiai, illetve vajadsági családi gazdaságok terméke kiérdemelje ezt a márkanevet.

A kiállítást egy hét alatt 130 ezer látogató tekintette meg, többnyire csak információszerzésként, hiszen mind a kiállítók, mind a gazdálkodók mondják, az üzlet nem a vásáron köttetik. A szerbiai köztársasági agrátárca most kivételesen kedvező feltételekkel írt ki pályázatokat fiatal gazdák számára, amelyekkel jelentős beruházást valósíthatnak meg. Sokan ki is használják a lehetőséget, a hatékoynabb gazdálkodás érdekében.

A mezőgép-szemle melett a tenyészjószágokból is válogathattak a farmerek. Első ízben szerveztek árverést, amelyen jó genetikával rendelkező, és kiváló tejhasznú szarvasmarhákhoz jutottak a gazdák.

A kiállítás szervezői elmondták, hogy minden elvárásuk teljesült, hiszen a résztvevők száma, a látogatottság, valamint az üzletkötés magas szintű volt. Hiszik azt, hogy az agrárszemle kiváló hely a tudomány és a gyakorlat ötvözésére, valamint a nyugati és keleti országok üzleti kapcsolatainak megköttetésére, egyben a mezőgazadság fejlődésének előrevitelére.

Kérjük, ossza meg máshol is!