A tiszaderzsi Bibliamúzeum

admin
445
találat

Tiszaderzs községe a Tiszafüredi járásban található, Szolnoktól kb. egy órás autóútra. A község lakói életében fontos szerepet tölt be a vallás. Jelzi ezt a falu központjában található 18. századi református templom is.

A templomot néhány évvel ezelőtt újították fel a „Tisza-tavi templomok útján” elnevezésű projekt keretein belül. A torony festését pedig közadakozásból, míg a padok fűtését holland támogatásból sikerült korszerűsítenie a gyülekezetnek. A felújítási munkálatok befejeztével fel is avatták a megújult templomot. Sőt ezzel egy időben egy Bibliamúzeumot is megnyitottak, ahol több száz imakönyvet állítottak ki.

A kiállítás Fodor Gusztáv lelkész úr ötlete alapján valósult meg. Az itt látható könyvek egyrésze az Ő saját gyűjteményéből való. A kezdetben háromszáznegyven kötetet számláló gyűjtemény mára elérte a 600 darabot. A kiállított könyvek között vannak énekeskönyvek, képes Bibliák, teljes Bibliák, Újszövetségek. Kb. 45 féle nyelven íródott könyvet lapozhatunk fel. A magyar nyelv mellett többek között óorosz, orosz, ukrán, moldáv, bolgár, szlovák, hindi, kínai, örmény, angol, francia, holland nyelvű imakönyvekbe olvashatunk bele. De van olyan, amely Egyiptomból érkezett és arab nyelven íródott vagy német aranyozott Biblia is.

A gyűjteménynek minden elem értékes, hiszen mindegyik könyvnek meg a maga története. A legnagyobb ritkaságok a Magyar Bibliatársulattól valók, de érkeztek különlegességek a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Délvidékről, Svájcból is. A legrégebbi darab 1774-ből származik. Az egyik legértékesebb imakönyvet egy tiszaszentimrei lakos ajánlotta fel, amelyben egy skót család családfája is fel van vezetve 1802-től 1600-ig visszamenőleg. De értékes darab a több mint 200 éves Károli-féle kiadású vizsolyi Biblia is, amelyben szintén fel van tűntetve egy család családfája 1779-ig. Vagy az 1939-es Zsidó Nők Imakönyve, illetve az amerikai katonai hadseregben használt imakönyv is. Az elmúlt évek alatt számos alkalommal kapott ajándékba a múzeum könyveket magánemberektől, gyülekezetektől, közéleti szereplőktől, református lelkészektől, katolikus papoktól. Köszönet illeti őket, hogy eme értékes könyveket felajánlották a múzeum és a nagyközönség számára.

A Bibliamúzeum ingyenesen megtekinthető bárki számára, de mielőtt nekiindulnánk eme vallási könyvekből álló gyűjtemény megtekintésének érdemes bejelentkeznünk.

További információk a múzeum facebook oldalán: https://www.facebook.com/bibliamuzeumtiszaderzs

Egy korábbi rádióműsor hallgatható meg Bibliamúzeumról a:
http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2016-12-26_11:05:00&ch=mr1

Kérjük, ossza meg máshol is!