A múlt mindenkié

admin
543
találat

A több mint nyolcszáz lakossal rendelkező Palágykomoróc Ungvártól néhány kilométerre található. A falu központjában álló református templomtól nem messze helyezkedik el a palágykomoróci tájház,

amely nem is olyan rég, 2012-ben nyitotta meg kapuit.
Mindez Andrejcsák Beáta, a Palágykomoróci Kenguru Alapítvány és a helyi Örökzöld Nyugdíjasklub vezetője és nővére, Andrejcsák-Tóth Anetta, a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezetének elnökének köszönhető.

Az egykor a református egyház tulajdonát képező épületet a helyi tanácstól bérlik jelképes összegért. Megnyitása előtt a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének jóvoltából sikerült kicserélni rajta három ajtót, Tóth László és Béres Róbert helyi lakosok ingyen újították fel az épületet. Az évek elteltével azonban az épület állapota ismét romlott, azonban támogatást nem kapnak a felújításra. Pályázatok útján is próbáltak az épület rendbe hozására és az udvarának parkosítására pénzt szerezni, azonban tulajdonjog híján ez nem volt lehetséges.

A kiállításon az egykori falusi élet megmaradt tárgyi emlékei közül bölcsőket, régi bútorokat, konyhai eszközöket, cserépedényeket, szerszámokat, a kenyérsütéskor és a kender megmunkálásakor használt eszközöket, szőtteseket és még sok mindent láthat, aki betér. Vannak régi könyveik is, ide került Gencsi Béla egykori református püspök könyvtárának egy része.

A tájházat tárgyaival a helyi lakosság is támogatja a mai napig, hiszen szívesen ajánlják fel az otthon található régi használati tárgyakat. A probléma azonban az, hogy a hely szűke miatt ezek áttekinthetősége nehézkes. Andrejcsák Beáta elmondása szerint sokkal jobb lenne, ha egy régi parasztházban rendeznék be a falu múzeumot, de erre nincs lehetőség.
Az épületet egyelőre csak a falu lakói látogatják, köztük a helyi iskolások és óvodások. Aki Palágykomorócra látogat, megtekintheti a helyi nevezetességek mellett a falu múltját bemutató kis múzeumot minden hétköznap 10 és 14 óra között, viszont igény esetén bármikor kinyitják.
Az épület helyet ad még a helyi KMKSZ-nek, valamint az Örökzöld Nyugdíjasklubnak is.

Molnár Szabina

Kérjük, ossza meg máshol is!