A pozsonyi Óvárosháza

admin
371
találat

A jelenlegi szlovák fővárossal, Pozsonnyal már több cikkünkben is találkozhattak a kedves olvasók. A város telis tele van magyar történelmi épületekkel, szobrokkal és egyéb turistalátványosságokkal.

És, hogy miért van ennyi magyarok által létrehozott építmény a Szlovák fővárosban? Ennek oka igen egyszerű.
A város a honfoglalást lezáró pozsonyi csatától fogva, az igencsak mozgalmas XX. századig magyar kézen volt. Rövidebb időre ugyan elfoglalták a németek (1146-ban), illetve Ottokár osztrák herceg (1271-ben és 1273-ban). Jelenleg Szlovákia fővárosa, holott ez az ország csupán ajándékba kapta a területét a nagyhatalmaktól, nem harcolt érte. Azonban változnak az idők, velük változnak a határok is… Tudjuk: a 150 éves török hódoltság is véget ért.

A pozsonyi Óvárosháza a Fő tér és a Prímás tér közt található, s a két tér közötti átjáróként is szolgál. Amennyiben kíváncsiak vagyunk az épület legrégebbi falára, mely a XIII. század óta áll, érdemes a keskenyke Templom utcán át megközelítenünk az építményt.

Az épület helyén eredetileg egy erődített lakóház állt, mely az egyik előkelő, helyi családé volt. A XIV. században vette meg a város, hogy üléseik helyszínéül szolgáljon. Hamarosan a környező házakat is hozzáépítették, átalakították, hogy 1436-ban a városháza teljes körű működése itt folyjék.
Az évszázadok során többször is bővítették, korszerűsítették, illetve további szomszédos épületeket csatoltak hozzá. Említésre méltó a XVI. századi reneszánsz árkádsorral való bővítése, illetve a barokk kori torony hozzáadása. 1912-ben két új szárnyat kapott: a déli neogótikus, valamint a nyugati neoreneszánsz szárnyat. Ebben a formájában tekinthető meg ma is.
1868-tól az épület helyiségeiben a Várostörténeti Múzeum van jelen. Ide látogatva nagyszerű alkalmunk nyílik arra, hogy elmélyedjünk a város történelmében, felfedezve megannyi magyar vonatkozást, bebarangoljuk a helyreállított termeket, ahol régi fényképekkel, utcanév-táblákkal és egyéb korabeli tárgyakkal találkozhatunk. Az Óvárosháza egyik legkiemelkedőbb része a Szent László-kápolna, melynek falait többek között Jézus Krisztust és Szent László királyunkat ábrázoló freskók díszítik.

A Várostörténeti Múzeum nyitva tartása a következő:

Kedd – Péntek 10.00 – 17.00
Szombat – Vasárnap 10.00 – 18.00

Kérjük, ossza meg máshol is!