A jelige: tök

admin
445
találat

Temerinben 19. alkalommal került sor a Dél–bácskai Tökfesztiválra, ami a Kikindai Nemzetközi verseny előrendezvénye. Sajnos az időjárási viszonyok beleszóltak a fesztivál és a verseny menetébe,

de a szervezők minden maguktól telhetőt megtettek azért, hogy ne veszítsen fényéből a Töknap. A vidékre a növénytermelés jellemző, továbbá a kis családi gazdaságok sokasága és az idős szülőktől örökölt  intenzív kultúrák beiktatása a vetés-szerkezetbe. A tök mindig is ott szerepelt az étlapon, a legkülönfélébb formában, és a haszonállatok táplálékába is került a nemesített fajtákból. Mint minden évben az idén is kolbásztökkel és óriástökkel lehetett benevezni a  versenyre. Nem csak helyi, hanem vidéki gazdák is elhozták a legszebb példányaikat. A zsűrinek nem volt nehéz dolga, mert öt darab kolbásztököt, valamint hat óriástököt kellet lemérnie és osztályoznia. A leghosszabb példány 211 cm-es lett, míg a legsúlyosabb óriástök 194 kilogrammot nyomott. A gazdája egy fiatal, Torzsa faluból érkező gazdálkodó, aki hobbi szinten foglalkozik töktermeléssel és az őszi szórakozást a versenyeken való megmérettetésekben keresi. A kolbásztök termelője pedig helyi, temerini gazda, aki már igazi veteránnak számít a  versenyezésben. Nyolcadik alkalommal ér el első helyezést, így biztosított a részvétel a kikindai nemzetközi versenyen. Mint mondta, a töktermelésnek különösebb titka nincs, csak öntözni, a naptól védeni és tápozni kell, valamint szeretettel gondoskodni a növényről.

A Tökfesztiválon a település apraja-nagyja kivette részét a munkából. A szorgos kezű asszonyok 400 kilogramm reszelt tökből hagyományos módon sütötték a görhét és a rétest, amit a rendezvényre látogatóknak osztogattak. Gyorsan fogyott a nem szokványos csemege. Az idősebbek elmondták, hogy valamikor, főleg ősszel és télen a tökös kalács vagy görhe volt az egyetlen édesség, ami vasárnaponként az ebéd után az asztalra került. Meg is becsülték az egészséges táplálékot, nem úgy, mint a mai kor fiataljai, az ipari édességek mellett nem érzik az igazi ételek ízét. Pedig az elkészítése nem nehéz, csupán disznózsír, kukoricaliszt, búzaliszt, tök és cukor vagy méz szükséges a keverékhez. Valamikor kemencében sütötték, ma már a sütőben is elkészíthető.

A töknapról az általános iskolások sem maradtak ki. Négy iskola diákjai versenyeztek a faragásban. A gyermeki fantázia mindent elképzel, így nem csak vicsori keletkezett a tökből. A zsűri nehezen döntött, mert minden faragvány megérdemelte a legjobb díjat.
A dísztöktermelők, valamint a kézművesek is bemutatkozhattak, és egy-egy jó tanáccsal látták el azokat az érdeklődőket, akik a különleges, dísztökök iránt érdeklődtek.

A temerini Tökfesztivál házigazdája a Kertbarátkör, amely immár húsz éve toborozza a helyi kistermelőket és fogja össze őket a termelés fejlődése útján.

Kérjük, ossza meg máshol is!