Minden jó, ha ló a vége

admin
279
találat

A ló a magyarság történetének egyik központi szereplője. Akár munkáról, akár harcról vagy vándorlásról volt szó, eleink mellett mindig ott voltak ezek az erős és okos jószágok. Ám nemcsak munkára foghatóságuk

miatt olyan értékesek, hanem terápiás célra, sérült gyerekek fejlesztésére is befoghatóak – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Kárpátalja Nagyszőlősi járásának székhelyén, Nagyszőlősön a Margitics család látta meg a lovakban rejlő lehetőségeket.

Margitics Ildikó és párja, Erik hosszú távú tervei között korántsem szerepelt az, hogy lovakkal foglalkozzanak. Ildikó egy holland segélyszervezet helyi koordinátoraként dolgozott, s párja is a szervezet programjaival foglalkozott, ill. egy sérült gyermekek támogatására irányuló alapítványt is koordináltak. Amikor 2012-ben megérett bennük, hogy ideje váltani, vásároltak egy földterületet, melyen gazdálkodni akartak. A farm első lakói hat tehén és egy ló voltak. Az állattenyésztéssel nem jártak sikerrel, s amikor Ildikó bánatában átölte a lovat, megérezte, mennyi pozitív energia árad az állatból. Mint mondja: a Jóistennek köszönhető, hogy végül átnyergeltek a lovakkal való munkára. Korábban kaptak egy megkeresést lovasterápiára vonatkozóan, s foglalkozott is farmjukon beteg gyerekekkel egy szakember, de házasságkötése messzire vitte őt Nagyszőlőstől. Ildikóék viszont nem akartak felhagyni a lovasterápiával, s előbb ő végzett el lovastúra-vezetői képzést Tatárszentgyörgyön Vajda Rudolf mellett, majd lánya, Emőke ismerkedett meg Kiskunmajsán az alternatív lovasterápiával. Emőke ebben az évben szerzett lovasoktatói képesítést, szintén Vajda Rudolf mellett.

2014-ben létrehozták a Szelíd Lovasközpontot. Jelenleg hat ló várja a központba látogatókat: egy póni, egy orlovi ügető és négy hucul keverék kanca. A lovasterápia egy szakember és egy vezető bevonásával zajlik. A gyermekek a lovastorna elemeit próbálják ki a ló hátán (különböző gyakorlatokat végeznek, játszanak, különböző pozícióban, más-más irányból ültetik őket a lóra, feltérdelnek stb.). A gyakorlatok edzik a gyermek izomzatát, egyensúlyérzékét és lelki világát is, hiszen a kicsi és gyönge szerepéből, akire mindenki lenéz, hirtelen szó szerint magasabb helyzetbe kerülnek, amitől fontosabbnak, magabiztosabbnak érzik magukat. Mindez nemcsak mentálisan, hanem fizikálisan sérült gyermekeknél is alkalmazható, hiszen egy maradandó fizikai sérülés lelki sérülést is okoz(hat). Azok a gyermekek, akik nehezen teremtenek kapcsolatot más emberekkel, a lovakkal szemben nyitottak, ölelgetik, szeretgetik az állatokat.

A Margitics család tagjai gyakran vesznek részt lovaikkal különböző rendezvényeken, táborokban, hogy minél több gyermek tapasztalja meg a lovaglás örömét. A központban pedig a terápián kívül lovasoktatást tartanak, nyári táborokat szerveznek gyerekeknek. Tartott már lovasnapot itt a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete, idén pedig történelmi lovasnapra várták a látogatókat a Szelíd Lovasközpontba. Így éltetik tovább Nagyszőlősön a magyarok lovas nemzetét.

Espán Margaréta

Kérjük, ossza meg máshol is!