Sörnapok Újvidéken

admin
322
találat

Igazi német hangulat övezte be az Újvidéki Vásár Maszter csarnokát, október 21-22-én, ugyanis a bajorországi mintára sörfesztivált, azaz Oktoberfestet rendeztek a sörkedvelőknek.

A hazai nagyipari gyártók mellett a kézműves sörkészítők is bemutatkozhattak, literszámra csapolhatták az itókát. Külföldről is érkeztek sörmanufaktúrák, akik a szakmát teljes mértékben családi vállalkozásra alapozták.

Hajnalig tartó koncertek, több száz hektoliter sör, német hangulat – ez jellemezte a másod ízben megrendezett Oktoberfestet. Rengetegen voltak kíváncsiak a külföldi és kézműves sörökre, és mindenre, ami a bulival jár. Többtíz fajta itókát lehetett megkóstolni, hiszen a modern technológiát alkalmazva nem csak komlóból lehet sört készíteni. Árultak gabonából készült söröket, de még különlegességként gyümölcsből főzött nedűt is. A sör korosztályt nem válogat, mind a fiatalok, mind az idősebbek élvezték a jó hangulatot.

A rendezvény még nem mondható hagyományosnak, hiszen tavaly debütált, az idén tartották másodízben. Viszont a nagy népszerűségnek örvendve hagyományt lehet belőle teremteni – mondta Aleksander Jung, a belgrádi német nagykövet helyettese: –    A német sör és gasztronómiai különlegességek, valamint a híres szerb ünneplés egyvelege teszi ezt a rendezvényt különlegessé.

Az ünnepséget söröshordó lékeléssel nyitották meg, a nedű fogyasztása közben pedig a turisztikai lehetőségekről beszélgettek az illetékesek. Megállapították, hogy ez a rendezvény is alátámasztja azt, hogy Újvidéknek gazdag idegenforgalmi kínálata van, ezért a turisták száma évről évre nő. A várost egész évben éltetni kell, minden hétvégére jut egy koncert, egy rendezvény vagy nemzetközi találkozó, hiszen a város vezetői elkötelezték magukat amellett, hogy 2021-ben Újvidék viselje az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ennek érdekében a hagyományokat tisztelni és megélni kell.

Az Újvidéki Oktoberfesten a jó sörök mellé igazi bajor kolbászt, vagy akár szerb specialitást, csevapot és pljeskavicát lehetett fogyasztani. Aki pedig emléktárgyat kívánt vásárolni, a vásári hangulatot felidéző mézes-szívből vásárolhatott.

Kérjük, ossza meg máshol is!