A nyékvárkonyi katolikus templom

admin
387
találat

Nyékvárkony gyönyörű helyen terül el Felvidéken, nem messze a bősi vízi-erőműtől. Környékén megannyi termálvízforrás, látnivaló található – csupán keresni kell.

A község két különálló település 1940-es egyesítésével jött létre, összlakossága mintegy 2351 fő volt 2011-ben. Számos látnivalóval büszkélkedhet, melyek közül kiemelhetjük a XIV. században épült Szent Jakabnak szentelt római katolikus templomot, az 1740-ben, a Szentháromság tiszteletére emelt, ugyancsak római katolikus templomot, Nepomuki Szent János szobrát 1750 környékéről, illetve a község központjában található XIX. század közepéről fennmaradt, tipikus parasztházat.

Nyékvárkony a Csallóköz egyik legősibb települése, mely – egy dokumentum tanúsága szerint – már 1308-ban rendelkezett gyülekezettel, melynek saját temploma és plébániája volt. Valószínűleg az előbbi elemeit is felhasználva, a falu legmagasabb pontján emeltek katolikus templomot Szent Jakab tiszteletére a XIV. század második felében. Az építkezésen felhasznált további anyagokat egy mára már kiszáradt Duna-csatornán, úsztatva juttatták célba.

Méreteit tekintve a környék egyik legrobusztusabb tornyával büszkélkedhet. Egyetlen hajójának hossza tizenhat méter, szélessége pedig kilenc méter. A szentély hét és fél méter hosszú, alatta pedig a Schertzing család, 1864-ből fennmaradt kriptája rejlik. Az egész belső tér kellemesen tágasnak mondható. Eredetileg két bejárattal is rendelkezett, ám ezekből a délit befalazták, illetve ráccsal is ellátták. Külső felén áll a település középkori megszégyenítő helye, a pellengér. A szégyenkőhöz láncolt elítélteket itt tették közszemlére, nyilvános megszégyenítés céljából.

A gótikus templomot a XVII. században késő reneszánsz stílusban alakították át. Gótikus kovácsoltvas szentségtartója elállítja a békés szemlélődő lélegzetét. Hajója a XVIII. században új, porosz boltozatot kapott, míg a szentélyben máig megmaradt az eredeti. Azóta is többször felújították, ám volt alkalom, hogy a munkálatok inkább az épület kárára váltak, mint javára. Korábbi iratokból kikövetkeztethető, hogy a templom külső falán egy Szent Kristófot ábrázoló freskó volt látható, ez azonban mára a múlté, elsősorban a szakszerűtlen átvakolásnak köszönhetően.

Kérjük, ossza meg máshol is!