Horthy Istvánné fiatalkorában

admin
546
találat

Felvidék Nyitrai kerületének Nyitrai járásában található egy falu, melynek neve sokak arcára mosolyt csal: Felsőelefánt (szlovákul Horné Lefantovce). 1976 és 2002 között
Alsóelefánttal alkotott egységes települést, Lefantovce néven. Lakossága főként szlovák nemzetiségű, csupán néhány magyar él a faluban.

Első írásos említése 1113-ból maradt fenn. Nevét Elefánti Mihály birtokosáról kapta, aki 1389-ben pálos kolostort alapított a községtől nem messze található kisebb fennsíkon. Az épület eredetileg gótikus stílusban épült, többször átépítették, 1760 és 1770 között barokk jegyekkel látták el. Ekkor alakult ki jelenlegi, T alakú alaprajza. Felső szára volt a háromszintes kolostor, csatlakozója pedig a templom. Az épület az évek során tartományfőnöki székhellyé vált, a rend egyik legfontosabb központja lett.

II. József 1782.január 12-én az egész ország területén feloszlatta a pálos rendet. Az épület ekkor került az Edelsheim-Gyulai grófok tulajdonába. A főként mezőgazdasággal és festészettel foglalkozó báró Edelsheim-Gyulai Lipót 1894-ben kastéllyá építtette át. Az átalakítás terveit a Pozsonyból származó, budapesti Hubert József készítette. A kolostor neoreneszánsz stílusú kastélyként született újjá. Új tetőzetet kapott, a főhomlokzatot erkéllyel bővítették. Az épület hátsó részére csatlakozó egykori templom vége nyitott, teraszos előteret kapott, melynek két oszloppárja, illetve mellvédje a főhomlokzat erkélyével hasonló kialakítású.

A templom belsejét két részre osztották. A kisebbik részből előcsarnok lett, mely fölött az ebédlő található. Innen lehet kijutni a teraszra. A nagyobb rész magassága a régi. Középmagasságban tölgyfa-karzat fut, melyre a szalonból vezet lépcső. Több régi freskó is megmaradt, három a mennyezeten található, kettő pedig az ebédlő falán. Tulajdonosai a kastélyt a visszafogott elegancia jegyében rendezték be.

Báró Edelsheim-Gyulai Lipót felesége, verőczei gróf Pejacsevich Gabriella 1918. január 14-én adott életet harmadik lányuknak, Ilonának. A lány gyermekkorát a felsőelefánti birtokon töltötte. Ilona később a tragikus sorsú Horthy István felesége, Horthy Miklós kormányzó menye lett. Aktívan részt vett a II. világháború eseményeiben, többek közt önkéntes ápolónőként is, illetve egyes források szerint ő juttatta el a kormányzóhoz az Auschwitz-jegyzőkönyvet, melyből kiderült, hogy a magyarországi zsidókat nem munkaszolgálatra viszik, hanem kiirtani. Ezek után szüntette be Horthy Miklós a deportálásukat.

A felsőelefánti kastély jelenleg a nagyközönség számára nem látogatható, csupán kívülről lehetséges fényképeket készíteni.

Kérjük, ossza meg máshol is!