Túrázás a Gemenci erdőben

2021-01-01 - 2021-12-31

595
látták

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/8/4/845949fb-b882-4f60-bd6a-74a87a6b8bc1/tajgazda.hu/web/rendezvenyek/wp-content/themes/tajerinto/rendezveny_bovebben.php on line 168

Kenuval, csónakkal, biciklivel vagy gyalog? Esetleg erdei vasúttal? A dél-magyar Gemenci erdőben ez mind lehetséges! Baja és Pörböly között az 55-ös autóút szeli át a 18 ezer hektáron terülő árteret, amelyet a Duna holtágai és kanyarulatai fognak közre. A vidék a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi terület. Áradáskor a Duna és a Sió duzzasztja a Közép-Európa legnagyobb árterének számító terület szintjét. Állat- és növényvilágát tekintve sokszínű erdei ökoszisztéma jellemzi. Gyakori növényzetére a fűz és a kőrisfák jellemzők, vadállománya közt tartják számon a vaddisznót, szarvast, a hódot és az aranysakált is.

A jelen pandémia helyzetre tekintettel a Gemenc Zrt. is részleges erdőjárási korlátozást tarthat fenn, és az Erdei Vasút szerelvényei sem járnak. Az erdő hossza a Duna kanyarulatában kb. 35 km, ennek mentén és közelében található látványosságok és tanösvények:

- Bogyoszlói orchideás erdő
- Bárányfoki tanösvény
- Nyéki-Holt Duna tanösvény
- Molnárka tanösvény
- Fekete gólya tanösvény, Keselyűs
- Sárosi kilátótorony
- Lassiból Malomtelelőn át a töltésig jelölt kék kereszt turistaút
- A nagyrezéti Vadmegfigyelő az Ökoturisztikai Központból induló kijelölt gyalogösvényen
- Pörbölyi Titán a Móricz-Duna partján: Magyarország legnagyobb kerületű fája
- Cserenci VadászkastélyForrás: http://gemenczrt.hu/

Kép: Openstreetmap

Helyszín: Őcsény, Gemenci erdő, Magyarország