Az Őrségtől a Vendvidékig

2021-01-01 - 2021-12-31

506
látták

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/8/4/845949fb-b882-4f60-bd6a-74a87a6b8bc1/tajgazda.hu/web/rendezvenyek/wp-content/themes/tajerinto/rendezveny_bovebben.php on line 168

Az ország legnyugatibb szegletében keresgéltem látványosságokat, tanösvényeket, illetve a vidék olyan természeti csodáira voltam kíváncsi, amelyeket érdemes megnézni, ha arra járunk. A Tájérintő oldalon Zalalövőtől Kétvölgyig jelöltem ki egy útszakaszt. A keresés eredménye egy hosszú listát hozott, amelyből a leghírhedtebbeket, igazi bakancslistás látnivalókat pipáltam ki. Ezeket autóval, mellékutakon lehet megközelíteni.

A szőcei, tőzegmohás láprét, tanösvény szabadon látogatható bárki számára. A láprét fölé egy pallósort építettek, amelyről lelépni tilos az élővilág károsításának megakadályozása végett. Az apró tőzegmohalápok állítólag a sajátos klimatikus és hidrológiai viszonyoknak még a jégkorszak növényfajaiból maradtak fenn. A klímát a domborzat is befolyásolja; az Alpok közelsége hűti a területet, valamint nedvességet ad, amelynek következtében a völgyekben vizenyős lápok maradtak fenn. Lápi növényzete közt a rovarevő harmatfű (lásd a képen), a tőzegeper és a vidrafű is sok helyen előfordul.

Területre jellemző zsindelyes haranglábak és boronafalú házak (korábbi cikk: https://tajerinto.hu/?p=384). Ilyen rozsszalmából készült zsúpszoknyás, valamint tölgyfából épült haranglábat láthatunk az Őrségben, Őriszentpétertől 6 km-re levő Pankaszon vagy a kijelölt útszakaszom végén, a vendföldi Kétvölgyön (Ritkaházai). A haranglábak építésének elterjedése a reformáció térhódításával van összefüggésben. Ugyancsak hasonló építkezési szokás mutatkozik meg a boronafalú házaknál (pl. Szalafő), ahol alapnak tölgyfagerendákat állítottak. Sárral vakoltak, a falakat pedig kimeszelték. Az ablakok nagyon kis fényt engedtek be, azok inkább csak szellőzésre voltak alkalmasak. Népi építészetre az Kondorfán található kódisállásos házak jellemzők, vagyis az olyan tornácos házak, amelyek a szájhagyomány szerint maga a “kódis" zord időkben menedéket adott az arra vetődő vándoroknak. 

Ha már Vendvidékről szó esett, akkor említést kell tenni a vendekről. Ők a betelepített szlovének voltak és a délszláv nyelvek családjába tartozó vend nyelvet beszélték. Egy dombtetőt egy család foglalt el, és oda emeltek házat. Hét ilyen vend települést számoltak. Ma a vendek földje az Őrségi Nemzeti Park természetvédelmi oltalma alatt áll. Az Őrség erdőállományát gyertyánosok, lucfenyők, tölgyerdők, bükkerdők alkotják. A Vendföldet körülölelő Rába folyó és holtágai mentén húzódó erdősávok olyan állatoknak adnak otthont, mint a hódok, gőték, sárgafoltos unkák és szalamandrák.

Túraútvonalak érdekességeként ajánlható a 6 km hosszú Rókagomba tanösvény Orfalun, amely a mezők gombavilágát, a helyi erdőségeket mutatja be, de misztikus, éjszakai szellemutazásról és egyéb érdekességről is olvastam a falu turisztikai ajánlatát böngészve!

 

A látványosságok leírásának forrása: Világjáró magazin, 2008. november, 
Egyéb forrás:
https://www.turautak.com/cikkek/latnivalok/termeszeti-ertekeink/szoce--tozegmohas-lapret-tanosveny.html
Kép: Hans Braxmeier, Pixabay - rovarevő harmatfű

Helyszín: Őriszentpéter, Őrségi Nemzeti Park igazgatóság Látogatóközpont, Városszer, Magyarország