Magyar műemlékek Rijekán

2021-01-01 - 2021-12-31

405
látták

Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/8/4/845949fb-b882-4f60-bd6a-74a87a6b8bc1/tajgazda.hu/web/rendezvenyek/wp-content/themes/tajerinto/rendezveny_bovebben.php on line 168

Rijeka a horvátországi Kvarner-öbölben fekszik, kulturális sokszínűségét az itáliai, a horvát, a szlovén, a magyar és az osztrák hatások befolyásolták. A Monarchiát, illetve a Magyar Királyságot délnyugaton egy szakaszon tengermellék határolta, annak Rijeka (olasz nevén Fiume) volt a legnagyobb kikötője. A nagyváros a virágkorát is a Monarchia idején élte, és abban a korban jó néhány létesítményt építettek. Ennek ellenére magyar részről nem fektettek különösebb hangsúlyt magának a kikötőnek vagy a flottáknak a fejlesztésére, az lényegében horvát belügy maradt.

Több híres magyar is itt született, köztük pl. Kádár János kommunista politikus vagy Zrínyi Miklós, a költő.

A magyar határvonalat elhagyva autóval kb. egy 3,5 órányi autóút áll előttünk Rijekáig. A magyar befolyás miatt napjainkban is még több magyar vonatkozású történelmi látványosságokra bukkanhatunk a városban:

Trsat vár 
Rijekába érve a viaduktos autópálya mellett egy várra, a Trsat erődítményére (Trsatski kaštel) lehetünk figyelmesek. Stratégiailag fontos dombtetőre építették 140 méter magasan. II. András magyar király a horvát Vinodol fejedelemségnek ajándékozta a várat. A törvény értelmében, pedig a krki Frangepán hercegség birtoka lett. Amikor Frangepán Katalin és Zrinyi Milkós házasságot kötött a vár átkerült a Zrinyi családhoz. Mivel védelmi szempontból fontos helyen fekszik a vár, az Osztrák-Magyar Monarchia átvette a Trsatot. Az I. és a II. világháborúban is katonai bázis volt. 
 
Batthyány villa
A XIX. század végén épült Hauszmann Alajos tervei alapján. Gróf Batthyány Lajos kormányzó nyaralója volt. A horvátok a Kormányzó Palotájának (Guvernerova palača) hívják és az épületben a Horvát Tengerészeti Múzeum tárlatának adtak helyet (a képen).
 
Rijeka Korzó
150 éve Ludovico Kossuth Corso-nak nevezték a ma Rijeka főutcáját. A kikötőtől a volt Andrássy úton keresztül jutunk erre az utcára, ahol társadalmi és az elit központja volt. Napjainkban február 14-én a világ legnagyobb karneválján itt vonulnak fel a farsangot ünneplő maszkos csoportok ötvözve a horvát tradíciókat a riói és velencei hangulattal. 
 
Hullámtörő és a Kikötő
Mária Terézia utasítására Hajnal Antal tervezte. 1888-ben készült el a gát, s az akkori uralkodó után a Molo Maria Teresa nevet kapta. 1908-ban tovább lett építve a Hullámtörő. Ekkor nyerte el mai, közel két kilométeres hosszúságát. Ma szabadon látogatható. A kikötőben a mai napig fellelhetők az akkori magyarok alkotásai.
 
Kép: 
https://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/rijeka/latnivalok
 
Forrás: 
https://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/rijeka/latnivalok
https://drivemagazine.eu/ket-varos-meseje-galway-es-rijeka-2646402304/termeszet-trsat-var
https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2018/08/19/fiume_es_az_eltunt_magyar_tengeri_vilag

Helyszín: Rijeka, Horvátország