A kazári riolittufa

admin
476
találat

Az egyedülálló geológiai képződmény a Nógrád megyei Kazár közelében különlegességét a riolittufa a földfelszíni megjelenése adja. Kicsi terület, mindössze egy hektárnyi, de nagy élménnyel jár, ha az erdővel körülvett,

kopár hegyoldal változatos mélyedéseiben sétálgatunk. Az idő, a víz eróziós munkája szurdokvölgyeket, kisebb csatornákat, karfiolszerű felületeket, alagutakat, alámosott falakat, sziklatornyokat, indiánsátor szerű kúpokat hozott létre. A sárgás-fehéres színű kőzet kb. 20 millió évvel ezelőtt keletkezett a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán.

Mindössze hat hasonló alakzat figyelhető meg a világon. A legközelebbi a Törökországi Kappadókiában látható.

A völgy megközelíthetősége több irányból is megoldható, ösvényeken haladva. Azzal számolnia kell az idelátogatónak, hogy az út kiépítetlen, néhol vállig érő növényzettel találkozhat. A turista útvonalon táblák, információs térképek segítik a tájékozódást. Az egyik út a falu keleti részéből indul ki, oda-vissza 4,2 km hosszú. A főútról letérve, mintegy 400 méter után gyalogosan folytatódik az ösvény, két kisebb emelkedővel. A másik út a falu nyugati részéről indul ki, 7,8 km hosszú. Az út végén a riolittufa felső peremére érünk. Onnan belátható az egész képződmény.

Kérjük, ossza meg máshol is!