Tarpai szárazmalom

admin
345
találat

A gabonát, melyből kenyerünk lesz, először mindenképpen meg kell őrölni. Az őrléshez pedig malomra van szükségünk. Az 1800-as években Magyarországon a gabonatermelés növekedésével

a gabonát őrlő malmok száma rohamos ütemben nőtt. Az őrlés során volt, hogy a malmok a szél vagy a víz energiáját kihasználva működtek. De vannak olyan helyek, ahol se a víz, se a szél erejét nem tudták kihasználni. Itt szárazmalmokat kezdtek el építeni. Az efféle malmokat faragómolnárok készítették, akik nemzedékről nemzedékre örökítették a malomépítészet tudományát. A malmokat mindenki tisztelte, becsülte, a társas élet egyik színhelye is volt. Amíg vártak a sorukra a gazdák, addig megvitatták a falu eseményeit, a termeléssel kapcsolatos kérdéseket.

A tarpai szárazmalmot a 19. század első felében építette a Hegyi család, a Tóhát alsó oldalán, közterületen. Majd 1855-ben ifj. Tokai János és felesége, Bede Julianna vásárolta meg. A malmot állati erővel, általában lóval hajtották meg. A malom egy kerengősátorból és a malomházból állt, melyek szorosan összeépültek. A kerengősátorban vagy járószínben található a malom hajtárása szolgáló nagykerék, a kerengő, a sugárirányú küllők, karfák, rédelyek. A sátort tizenkét tölgyfaoszlop és ezekre helyezett tizenkétszögű, gúla alakú sátortető alkotja. Általában két lóval húzatták a járókerekeket, egyenletes tempóban. Egy kört egy perc alatt tettek meg az állatok, ami igen megerőltető volt számukra. A nagykerék kőátmérője 13 méter, 384 foggal rendelkezik, kisorsó fogainak száma 12. A malomházban található a kőpad, az őrlőkővel és a szerkezettel. Itt történik az őrlés. A malom is favázas, melynek anyaga szintén tölgyfa. A tetőrészét tölgyfa zsindelyfedés borítja.

A tarpai szárazmalom 1929-ig működött. Ezek után közösségi színtérré vált. Mozi, bálok, lakodalmak színhelye lett. Több kedvezőtlen változást eszközöltek rajta az évek során. Berendezéseket bontottak el, befalazták az oldalát, tetőszerkezetét is módosították. 1980-ban helyreállítási munkálatokat kezdet el rajta. Így ma eredeti állapotában található meg ugyanazon a helyen, ahol építették.

Ha a belső tereket is szeretnénk megnézi és többet megtudni a malom működéséről, akkor érdemes előre időpontot egyeztetni.

Kérjük, ossza meg máshol is!