Holler

admin
372
találat

A Tímár család felelősséggel őrzi a Holler örökséget Gyomaendrődön. A „Holler”, a Körös Étterem és Szálloda, ugyanolyan emblematikus épülete Gyomaendrődnek, mint például a Nagytemplom Debrecennek.

Ugyanúgy a város főterén áll, és kiemelkedik, elkülönül környezetétől. A huszadik század első évtizedének végén, ugyanezen a helyen, porig égett Holler Sámuel csárdája. Ennek helyén épült meg a Kávéház és Étterem. A Körös Étterem és Szálloda mai arculata öt esztendővel ezelőtt végrehajtott, teljes külső és belső felújítás után alakult ki. A szálloda tulajdonosa Tímár András szakács, ma már jókedvűen meséli el annak a napnak a történetét, amikor az épület az ő tulajdonukba került.

Izgalmas nap volt az árverés napja 1999-ben. Tímár András és felesége aznap azért mentek Békéscsabára az APEH központba, hogy részt vegyenek azon az árverésen, melyen az ÁFÉSZ tulajdonában lévő, „Holler” került árverésre. Csodálkozva tapasztalták, hogy reggel nyolc órakor, a megadott időpontban csak ők voltak jelen, rajtuk kívül nem volt más érdeklődő.

Miközben tudták, hogy fővárosi befektetők is meg akarják vásárolni. Ezért lepődtek meg nagyon, és idegesek is lettek. Sürgették a bonyolítót, haladjon, nincs ott senki, ők pedig komoly vevők. Tűkön ültek, de az árverés levezetője nem zavartatta magát, végigmondta a kötelezőt. Az idő mintha ólomlábakon járt volna, olyan lassan haladt. Aztán végre licitálhattak. Hamar megegyeztek, tizenöt perc alatt végeztek, aztán amilyen gyorsan csak tudták, el is hagytuk a helyszínt. Már hazafelé tartottak és a kocsiból felhívták az árverés levezetőjét és megkérdezte tőle, hogy jöttek-e még érdeklődők. Persze, hogy jöttek. A pesti vásárlók azért késtek, mert azt hitték, hogy Gyomaendrődön, a helyszínen lesz az árverés. Mire kiderítették, hogy nem, addigra mi már elkelt a „Holler”. Szerencséjük volt! Persze tudták, hogy mit vállalnak el, hiszen Tímár András inaskora óta ott dolgozott, ott lett szakács, ott töltötte az egész életét. Az első pillanattól kezdve az volt a tervük, hogy elindítják a szakács, pincér, cukrász, tehát a vendéglátóipari szakmák oktatását, 2000 óta legalább három-négyszáz gyereknek adtak szakmát a kezébe. Az elméleti oktatás a mezőgazdasági szakközépiskolában volt, ők a gyakorlati képzést adtuk.

Az épület 2007-ben újult meg teljesen. Akkor szüntették meg a balkáni állapotok, amik a házban uralkodtak. A szállodai szobák eladhatatlanok voltak, a gépészet korszerűtlen, egyáltalán, a XXI. században vendéglátást abban az épületben már nem lehetett folytatni. A felújítás után a szállodának stabil, visszatérő vendégei lettek. A város huszonöt-harminc kilométeres környezetében lévő külföldi cégek vezető alkalmazottai, illetve vendégeik őket választják. Vannak állandó vadászaik és visszatérő családjaik, akik évente egy-két hetet itt töltenek a városban. Természetesen maradt még szabad kapacitásunk. Nyolc kétágyas, két háromágyas és egy egyágyas szobájuk van. Az ágyaik kivétel nélkül Cargo matraccal készültek, mindegyik szobánk klimatizált, áraik nem magasak. Az éttermük látott már szebb napokat is. Bár mindent megtesznek a betérő vendégeikért, igazából a rendezvények, és a szállodához tartozó étkeztetések jelentik a meghatározó bevételeket. Éttermük nagy létszámú fogadások, lakodalmak lebonyolítására is alkalmas. Ételkínálatunk gazdag, Békés megyére jellemző, alapvetően magyaros, az étkezéseket igyekszünk gasztronómiai eseménnyé varázsolni.

A Körös Étterem és Szálloda az étterem és a hotel mellett pizzériát és sörözőt is üzemeltet. A válságot pontosan ugyanúgy megsínylik, mint bárki más a szolgáltató iparágban. Napi életüket a körülményekhez igazítják, de például arra szakítanak időt, energiát és pénzt is, hogy a gyomaendrődi magyar biliárd egyesületet támogassák. A csapat a Hollerban tartja edzéseit, itt rendezi bajnoki mérkőzéseit. Dolgozni sem felejtettek el, becsületesen végzik munkájukat, és ők is várják a jobb időket. A Tímár család felelősséggel őrzi a Holler örökségét, és aktívan részt vállal a kisváros közéletében is.

Kérjük, ossza meg máshol is!