A páter nem pap, hanem a Péter speciális változata

admin
422
találat

Szentesen a Kossuth u. 1. szám alatt található a város egyik patinás étterme és panziója a Dömsödi család által üzemeltetett Páterház Panzió és Étterem. A ház 2000. január 22-én nyílt meg.

Bár a páter szó jelentése katolikus pap, a panzió választott nevének azonban ehhez semmi köze, a névadás egy különös történet. Ebben házban lakott Dr. Péter Ernő, híres szentesi ügyvéd. A tulajdonosok egy magánembertől vásárolták meg az épületet, aki korábban az önkormányzattól vette meg. Az új tulajdonosok egy panziót és éttermet képzeltek el, melynek nevét a múltjából merítették volna, elképzelésük a Péterház Panzió és Étterem volt. Még sem ez lett a neve, mert a nyitáskor az ügyvéd úr leszármazottai nem járultak hozzá ahhoz, hogy ingyen használhassák ezt a nevet, pedig mindent ennek a névnek a tudatában készítettek elő. Például a cégért. A céges papírok, a szállodai textilek is PH monogrammal voltak ellátva. Miután nem jutottak egyezségre a névhasználatban, kényszerpályára kerültek, olyan nevet kellett találniuk, amelyiknek a kezdőbetűi megegyeznek az eredeti névvel, Így lett a Péterből páter. Ettől függetlenül jó a kapcsolata tulajdonosok és a Péter család között, akik családi rendezvényeiket általában náluk tartják. A Dömsödi család vendéglátással foglalkozik, bérelt konyhákat, büféket üzemeltettek, üzemeltetnek. Úgy gondolták, hogy egy saját tulajdonú egységgel tudnának stabilitást adni a vállalkozásuknak. El lett a Páterház. Az éttermet felső közép kategóriájúnak tervezték, úgy állították össze étlapját, árait és berendezését is. A panziót szintén ugyanennek a kategóriának az előírásai szerint építették meg. Egyébként a nyitás pillanatától kezdve nem dohányzó üzletként dolgoznak. Reklámra nem sokat költöttek az étterem bevezetésének időszakában sem, mert nem volt rá szükségük. Szentes kisváros, jószerivel személyesen ismerik egymást az emberek. Tulajdonképpen az egész várossal kapcsolatban voltak, hiszen ők üzemeltették a Hungerit és az Árpád Szövetkezet konyháját és üzemi büféit.

Naponta ezernél is több embernek főztek, nagyon sok lakodalmat szervezetek és bonyolítottak le a Hungerit ebédlőjében. Gyakorlatilag mindenki tudta, hogy megnyitottak, ez nagyon gyorsan elterjedt. Hamar kialakult egy jelentős törzsközönségük. Ebbe beletartoznak a városháza, a város nagyobb üzemei is. A panzióban kétágyas szobák vannak, egyszerre 24 embert tudnak elhelyezni, 12 autónak tudnak helyet biztosítani a parkolójukban. Minden szoba fürdőszobás, légkondicionált, televízióval, korlátlan wifi lehetőséggel ellátott. A kihasználtság körülbelül 70 %-os, és nem idényjellegű az igénybevétel. Zömében a városba érkező külföldi dolgozók és a városban lévő cégek vendégei, partnerei veszik igénybe a szolgáltatásaikat. Délben reformmenüt kínálnak, nem vegetáriánus, hanem egészségesen elkészített ételeket. Nyaranta a teraszon zenés programokat szerveznek a grillen készített ételek mellé.  A Dömsödi család lassan 24 éve foglalkozik vendéglátással. Éva asszony a Hungerit könyvelője volt, férje a hadsereg élelmezési tisztje, amikor 1993-ban belevágtak a Hungerit konyha üzemeltetésébe. Később átvették az Árpád Szövetkezet konyháját és párhuzamosan a Hungerit vállalati büféjét is üzemeltették. Nagyon sok lakodalom, céges és önkormányzati rendezvény sikeres megrendezésének tudásával felvértezettek. Tapasztalják, hogyan változnak a szokások a magyar társadalomban. Ma már elvétve kell több száz embernek megteríteniük lakodalmakkor, mert vagy nincs is lakodalom, vagy csak nagyon szűk körben élik meg a fiatalok ezt az ünnepséget.

Változnak az étkezési szokások is. A magyaros ételek fokozatosan háttérbe szorultak, egyre népszerűbbek a könnyű, egészséges ételek. A Páterház étteremben bevezették a szabadszedéses vasárnapi ebédeket. Bizonyos összeg befizetése után, svédasztalról, mindenki annyit eszik, amennyit csak bír. A Páterház Panzió és Étterem együtt él környezetével, folyamatosan újít, megújul, ahogy azt a vendégek igénylik.

Kérjük, ossza meg máshol is!