Pató Pál úr falujának tájháza

admin
321
találat

Az Esztergomtól nem messze fekvő Szőgyén lakossága a mai napig megőrizte magyar nemzetiségi többségét. 2011-ben 2574 lakosából 1800-an vallották magukat magyarnak,
600-an pedig szlováknak. Ha a környéken járunk, érdemes ellátogatnunk ide. A falu látnivalói közé tartozik többek között a Petőfi-versből ismert Pató Pál alszolgabíró és községi jegyző szobra, akinek a temetőben sírja is meglátogatható. A helyiek körében köztudott, hogy a vers mindig ráérős hőse a közeli Muzslán született kisnemesi családban, a 18. század végén, s 1855. április 28-án hunyt el Szőgyénben. Ezenfelül megtekinthetjük itt a 13. században Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt katolikus templom maradványait és még sok egyebet.

A község büszkélkedhet a környék legautentikusabb tájházával is. Az épület maga egy parasztház az 1920-as évekből. Tisztaszobából, konyhából, hátsó szobából és kamrából áll. Továbbá kapcsolódik hozzá egy istálló, valamint egy pajta, s nem hiányzik a nyári konyha, illetve az ólak sem. Egy jómódú parasztember portája volt. Az udvaron tátong még egy 18 méter mély kút is.

A 2006-os évben kapta meg mai funkcióját. Berendezési tárgyait egytől egyig a falu lakói gyűjtötték össze otthonaikban, s adományozták az intézménynek.

2017 nyarán a tájház szépen megújult. Különböző javításokra volt szükség, mivel az víz alámosta az épületet, ami így életveszélyessé vált. A falakat alábetonozták, a tetőt ereszcsatornával látták el, ami ugyan eredetileg nem volt része az épületnek, azonban annak megóvása érdekében elengedhetetlenné vált. A falakat kivakolták, illetve kimeszelték, az udvaron található színpadot is felújították, az asztalokat és padokat pedig újakra cserélték.

Szomszédságában található a Thain János Múzeum kiállítása, mely az utóbbi évtizedek három nagyszabású ásatása során talált régészeti leleteket mutatja be. Ezt is, illetve a tájházat is előszeretettel látogatják a helyieken kívül turisták és iskolai csoportok, közelről és távolról egyaránt.

Kérjük, ossza meg máshol is!