Középkori templomrom Kaszaperen

admin
367
találat

A mai végegyházi Zsibrik dombon kereshetjük fel a Kaszaperi Történelmi Emlékparkot. A park bejáratához földút vezet. Száraz időben gond nélkül juthatunk el gépkocsival a kapuhoz,

de esős időben érdemes gumicsizmát húzni és gyalog megközelíteni. A park egyik látványossága a Kaszaper-Peregi középkori templom romjai. A romokra ásatások során leltek rá, majd 2003-ban azok feltárása is elkezdődött. A monostor egykoron a bencés apátok tulajdonában volt. Az apátok biztosították a környező települések szellemi és anyagi kultúrájának fejlődését. Korszerű földművelés, ipar és kereskedelmi központok voltak. A rendet és központját III. Béla állította fel Egresen, majd további monostorokat építettek a vármegyében. Az egyik ilyen templom romjai találhatóak ma meg Kaszaper határában.

Kaszaper, középkori nevén Pereg (Perg) városa az ún. Templom-halmon épült fel. A sík tájból kiemelkedő halom, így védelmet biztosított az esetlegesen bekövetkező áradásoktól. A város középen állt a templom és körülötte a lakóházak. A tatárjárás idején a várost kifosztották és az itt menedéket kereső, mintegy 70 falu népét legyilkolták.

A történelemi idők során újjáépült település a Kasza-család, a Hunyadiak és a Kállay-család birtokában is volt. Végleges pusztulása a török hadjárat idején következett be, teljesen elnéptelenedett a környék, sivár pusztává vált.

A területen történő ásatások során sírokat is tártak fel. A templom építőköveinek maradványai mellett emberi csontmaradványok, edénytörmelékek kerültek elő a föld alól. Az itt talált sírok leletei bizonyítják, hogy az Árpád-kortól a Hunyadiak, illetve I. Ferdinánd koráig ide temetkeztek.

Az emlékparkban látható több, a területen korábban megfordult történelmi korok épületének rekonstrukciója. Így árpád-, bronz-, neolit- és szarmata kori lakóházak életébe pillanthatunk be. Továbbá egy honfoglaló jurta, halászkunyhó, szárító épülete is megelevenedik.

A parkba ellátogatni előzetes bejelentkezés alapján lehetséges. Az év során kézműves táboroknak, rendezvényeknek ad otthont a központ. Az elmúlt évben ünnepség keretei között megkeresztelték az adományokból felépített falukemencét és az országzászlót.

Kérjük, ossza meg máshol is!